Cinderella Story
Le' Princessaa
have a blast !


i'm Mummy's little Snow White since 26th April 1995 and forever Daddy's little Cinderella ♥






Get a Glitter Calendar Click Here


Keep Calm and LILI






Older Posts | Newer Posts




Tagboard
Footprints here!

Just let me know your PRESENCE . so that i can VISIT yours ! NO harshword is ALLOWED Cheerioo



History
past stories . . . .


Tingkat 8 vs Tingkat 5
Hari Melihat Dunia - Day Out part 1
Hari Malas Sedunia
Live without Mak
Why People Smoking ?
Say Hi to Uitm Puncak Alam
All I want for BIRTHDAY . . . . .
Road To Success
PENGANGGUR TERHORMAT
aktiviti masa lapang


Advertisement
click below ▽ gracias !





backlink


FruitHearts
them them . i ♥ them












Dora The Explorer






Come on, vámonos.
Everybody let's go.
Come on, let's get to it.
I know that we can do it.

Where are we going?
To the little blue tree.
Where are we going?
To the little blue tree.
Where are we going?
To the little blue tree.
Where are we going?
To the little blue tree.

Hahahahahahaha.
Hahahahahahaha.
Little blue tree.



Sape tak pernah dengar lagu nie ? okay sumpah penipu besar .


Since aku tengah sakan bercuti dari menghadap buku sekarang nie kann , maka aku yg terlampau rajin nie pun tadi kemas kemas bilik lepas tu entah cemana aku boleh terjumpa satu benda nie yg telah membawa aku untuk mengimbau memori lama *pandang luar tingkap* okay cukup . drama sangat .

Dora . siapa tak kenal nama nie ? sini aku nak lempang lelaju . weyy , legend kod .
Masa aku kekecik dulu kann , actually takde lah kecik sangat . dalam standart 2 or 3 gituu , biasanya pukul 6 or 7 pagi tu mmg dah menghadap tv dah . dulu tak awkward sangat lah kalau bangun awal nie . sekarang je , sejak dah tua nie mmg allergic tahap dewa nak bangun pagi . bukan tua okay , remaja . back tu the story , kebetulan pulak masa zaman tu aku sekolah sesi petang . jadi , the whole morning tu mmg keje aku menghadap tv jelah kann . macam biasa chanel favourite aku Nickelodeon and Disney Channel . kalau aku dah pegang remote control , mmg takde channel lain ahh yg orang boleh tengok . dulu , kini dan selamanya favourite . okay dah , takyah kutuk .

and one of cerita favourite kat Nickelodeon tu is Dora The Explorer . coppp , takyah nak kutuk sangat okay . mengaku jelah yg korang pun menghadap cerita nie jugak dulu dulu *trollface*

aku pun taktahu asal aku excited sangat layan Dora . maybe aku rasa dia berinteraksi dengan aku kod . yelah , mana taknya tetiap benda dia nak tanya . contohnya macam “do you see the swiper ?” . aku yg depan tv tu pun kemain semangat jawab “YESSSSSSS” pastu Dora tanya lagi , “where ?” then aku pun , “tu belakang tu . tuuuuuuu *sambil tunding jari*” aku punya semangat menjawab tu takyah cakap ahh , macam Dora tu betul betul tanya aku je . pulak bila Dora cakap “say with us” , and aku pun “swiper no swiping , swiper no swiping , SWIPER NO SWIPING!” nahh kau complete 3 ayat full aku sebut siap dengan tangan lurus ke depan sambil goyang goyang bajet swiper tu nak curik cincin berlian aku je . hambikkk . padahal hari hari tengok Dora , hari hari tu jugak ahh ayat sama je . tapi tulah , aku nie dah kena sumpahan Dora ke apa tapi tiap kali tu jugak ahh aku menjawab and ikut Dora cakap dengan penuh bersemangat .

boleh kata Dora nie bagi pengaruh besar jugak ahh dalam hidup . kalau time mandi , takde lagu lain aku nak nyanyi . tak habis habis dengan “we did it we did it we did it , hoorayyy” takpun , “Come on, vámonos. Everybody let's go. Come on, let's get to it . I know that we can do it.” Korang takyah expect aku nyanyi plain sama macam lirik dia ahh , nie lirik aku google je . kalau dulu bunyi dia ada lah ala ala cemni “kemon babenos, everybody let go. Kemon hsvchgsdvcgdvc do it, i know that dhehfbcdhbcdhbv do it” . nyanyi pakai lirik sendiri kayy , tepuk sikit please . senang cerita mmg aku karaoke sakan ahh dalam toilet dengan lagu Dora tu . mak kat dapur pun mesti rasa macam nak tikam aku lelaju dengan carrot sebab tak habis habis memekak dengan lagu Dora .

ouhh yeee , korang taknak tahu ke benda pe yg aku jumpa sampai terbawak aku nak flashback memori yg dah tersimpan kemas dalam kotak besi dalam otak aku nie ? actually aku terjumpa beberapa keping kertas . lepas nie mesti ramai ahh yg bunyi “ahh sudah dah kenapa si Lili nie jumpa kertas je pun nak flashback flashback bagai” . woi relax relax , biasalah aku tengah practise babak babak lakonan drama tv3 kod . support sikit please . okay hambar , back to the story . kertas tu mengandungi beberapa tulisan . okay lagi hambar , mohon jangan langgar aku laju laju .

ce teka amende yg aku tulis kat kertas tu ? seriously cliché sangat main teka teka . actually semua tu mak yg tulis okay . so , apa kaitan kertas tu dengan cerita legend tu ? cenni cerita dia . aku taktahu lah si Dora tu mixblood British-Spain or what , tapi yg pasti dia selalu je guna perkataan Spanish sepanjang pengembaraan dia tu . plus , jangan ingat aku sorang je layan Dora , Mak join sekali tahuuu . beza dia aku tengok Dora sambil jawab dia punya pertanyaan . but Mak dengan tekun menyalin Spanish words yg Dora cakap sekali dengan meaning dia . rare takk ? lepas tu bila aku bosan bosan , aku pun tengok tengok lah benda benda yg Mak dah salin tu . hasil dia , aku pandai mengira 1 sampai 12 dalam bahasa Sepanyol ketika aku berusia 8 tahun . even pandai mengira je pun , tapi aku bangga okay . bangga sebab apa ? sebab guru bahasa aku ialah Dora . haa tengok nie , unos dous tres quarto sinko six siente ocho nueve bief onse solse . abaikan spelling , aku hentam je pronounce asal ada bunyi sudah .

actually banyak lagi word yg aku belajar dengan Dora nie but aku pun dah lupa . tulisan kat kertas tu pun dah pudar . aku rasa kalau muzium curator jumpa kertas kertas nie semua mesti dah ambik dah hasil karya nie letak kat muzium . confirm punya ahh .

ohye , Mak dora tak pernah risaukan anak dia ke ? jalan jejauh kena kidnap nanti kecoh masuk Buletin Utama pulak . okay hambar .

p/s : jangan expect aku terlampau rajin untuk kemas bilik . aku kemas nie pun sebab mesej ugutan nie okay .




Post a Comment