Cinderella Story
Le' Princessaa
have a blast !


i'm Mummy's little Snow White since 26th April 1995 and forever Daddy's little Cinderella ♥






Get a Glitter Calendar Click Here


Keep Calm and LILI






Older Posts | Newer Posts




Tagboard
Footprints here!

Just let me know your PRESENCE . so that i can VISIT yours ! NO harshword is ALLOWED Cheerioo



History
past stories . . . .


Say Hi to Uitm Puncak Alam
All I want for BIRTHDAY . . . . .
Road To Success
PENGANGGUR TERHORMAT
aktiviti masa lapang
Ramadhan & Syawal time dulu-dulu
Student's Life
a letter to Encik M
Radio Rebel ᵔᴥᵔ
♔ sahabat selamanya ♔


Advertisement
click below ▽ gracias !





backlink


FruitHearts
them them . i ♥ them












Why People Smoking ?




Ehemm ehem *batuk* first of all , k nampak tak kat situ aku macam tengah buat liputan akhbar je . okay straight to the point *muka seghious* . bapak ahh nak seghious seghious bagai kann . since aku memang kosong bab bab nak buat intro nie , so baik terus masuk isi je kayy .

So , hari nie aku nak bincang pasal MEROKOK . takyahh nak bincang sangat ahh kann , just nak bagi pendapat aku je . yeahh you know , pencemaran udara kat dunia nie pun kemain lagi dah berleluasa sekarang . and one of the factors is smoking . yess , smoking . kalau cakap pasal smoking nie , bukan setakat  focus kat atuk atuk yg duduk lepak kat kedai kopi sambil smoke rokok daun , tapi jugak nak focus kat budak budak sekarang yg smoking dia lagi hebat dari atuk atuk tu .

Bold kat word BUDAK BUDAK . you know what i mean right ? yeahh , TEENAGERS . and bila cakap pasal teenagers nie , bukan setakat focus kat lelaki sahaja , tetapi juga perempuan . why i’m saying like that ? of course sebab teen girls sekarang pun dah pandai berjinak jinak dengan rokok . and yg tengah jadi tanda soal besar gajah dalam kepala otak aku sekarang is , KENAPA PERLU MEROKOK ? apa yg best sangat merokok ? perlu ke merokok ?

This is some of the reasons why people smoking .
  • ·        Nak tunjuk cool , taknak nampak macam kolot or ketinggalan zaman . up to date lah sangat .
  • ·        Nak release tension .
  • ·        Mula mula suka suka je nak try , then lelama ketagih .

Okay then , cukup lah 3 sebab je . senanya banyak lagi sebab dia , tapi yg nie je yang aku nak ulas sebab nie lebih kurang macam major reason camtu lahh .

Well let see the first reason ,
Nak tunjuk cool , taknak nampak macam kolot or ketinggalan zaman . up to date lah sangat .
Heyy c’mon ahh . smoking tu tak cool langsung k . yelah , mostly teenagers sekarang taknak nampak macam hidup dalam zaman kuno , tapi dorang tak sedar yang dunia up-to-date dorang tu ialah salah . some of teenagers cuba bersosial . join group sana , join group sini . macam havoc sangat lah kann bergroup group nie . in this case , dia akan buat apa yg membe membe dia yang lain buat agar dia diterima oleh these groups . well let say mostly membe dia tu smoking , and dia pulak sentuh rokok pun tak pernah . and dia rasa macam sangat ketinggalan zaman sebab tak buat apa yg all these guys buat . lantas dia pun merokok dan berharap dapat diterima oleh geng geng dia . ahhh , orang yang smoking nie sebenarnya hidup zaman yang ketinggalan kayy .

Then , the second reason ,
Nak release tension .
Apa nie apa nie ? for me , nie lahh alasan yang paling tak masuk akal . i mean , kenapa perlu merokok bila tension ? is smoking is the only way to release tension . NO ! banyak lagi benda yang kita boleh buat . apa , korang ingat bila bakar rokok tu , semua tension tu boleh keluar dari asap rokok , macam tu ? please lah . smoking bukan boleh kurangkan segala masalah pun . makin tambah masalah ada ahh . tu haa , senang senang je korang bakar duit macam tu . best ke ? kalau tension , do something that going to give you benefits such as main bola k , lepak ngan membe membe and cerita masalah korang ke , ataupun pegy tempat yang boleh tenangkan otak korang yg tengah kusut tu . and Islam sendiri pun ada ajar cemana nak hilangkan tension , right ? paling dah korang tak tahu sangat ahh kann apa yang patut korang buat bila tension selain merokok , mohon tanya kat Mr.Google , he has thousands and even million answers .

And the third one ,
Mula mula suka suka je nak try , then lelama ketagih .
Nie takde masalah tapi cari masalah nama dia . masalah teenagers sekarang is pengaruh rakan sebaya . apa yang kawan buat , kita pun nak buat . tapi please , fikir pakai otak bukan pakai lutut . kalau benda tu baik , go on . tapi kalau benda tu bagi negative effects , don’t do that . as simple as that . sape je yg taktahu pasal negative effect bila merokok ? budak 8 tahun pun tahu . senang cerita , effect yg paling mudah nak nampak ialah merokok nie boleh menjejaskan kesihatan . tak sayang nyawa ke ? kita patut bersyukur Allah bagi kita nyawa nie free of charges je . takyah nak bayar deposit , takperlu monthly payment . so that , why not kita jaga kesihatan kita baik baik ? jangan fikir konon sekali je nak try . bila dah ketagih , sape susah ?

and yeahhh , those are what typical teenagers always do . tolong ahh , bukak otak and bukan minda sikit . why don’t kita tengok negative effect dia dulu before doing something ? why not kita tengok dulu either smoking nie berfaedah atau tak . apa je benefits smoking nie ? boleh tolong list down tak apa positive effects of smoking ? think before you act .


Anonymous Dr. Gear Box Sup Tulang said...

Pada yang memandu atau bekerja, merokok ni sbenarnya boleh mengurangkan mengantuk. Mengikut kajian Oxford University, oleh Dr. Michael Jack Rod Spanar Empat Belas, merokok membantu mengurangkan ngantuk sehingga 40%.

Selain itu, merokok juga memberikan inspirasi yang berjaya kepada lelaki, karena apabila timbul sesuatu masalah, pekena satu dlu, haa ting tong mncullah idea yg baru.

Maka dengan itu secara konklusinya, memang tidak dnafikn bnyk kesan bruk brbndng yg baik, akan tetapi jika maka walau itu bagaimanapun malah macapada ini, setiap insan mempunyai cara tersendiri "release tension"

 

Post a Comment