Cinderella Story
Le' Princessaa
have a blast !


i'm Mummy's little Snow White since 26th April 1995 and forever Daddy's little Cinderella ♥






Get a Glitter Calendar Click Here


Keep Calm and LILI






Older Posts | Newer Posts




Tagboard
Footprints here!

Just let me know your PRESENCE . so that i can VISIT yours ! NO harshword is ALLOWED Cheerioo



History
past stories . . . .


Live without Mak
Why People Smoking ?
Say Hi to Uitm Puncak Alam
All I want for BIRTHDAY . . . . .
Road To Success
PENGANGGUR TERHORMAT
aktiviti masa lapang
Ramadhan & Syawal time dulu-dulu
Student's Life
a letter to Encik M


Advertisement
click below ▽ gracias !





backlink


FruitHearts
them them . i ♥ them












Hari Malas Sedunia


nampak tak tajuk tu , dah macam worldwide campaign je punn . jangan salah faham k . sebenarnya aku nak cakap pasal hari malas aku . bukannya nak mengajak korang join dua kaki hari malas tu . kalau nak join punn aku rasa takde masalah kod , tu korang punya pasal lahh . ehh nampak tak ? intro aku macam hambar je . kann aku dah cakap , aku memang failed bab bab buat intro nie .

kayy , straight to the point . this is my 4th weekend at UiTM Puncak Alam . nampak tak yang aku bold tu ? yes , weekend . so kat sini aku nak bagitahu bahawa hari malas ku jatuh pada Sabtu and Ahad a.k.a weekend . 

kenapa macam tu ? deyy tambi , mau tanya lagi ka ? memang tak ahh aku dapat peluang bermalas-malasan during weekdays . nak kejar lab report lagi , nak siapkan tutorial lagi , nak attend lecture lagi . tu tak campur lagi nak kena spend time menghadap tangga tu . tangga apa wehh ? nie haa tangga dia . . .



nampak tak ? yang bangunan kaler orange tu ialah kolej kediaman and yg macam kotak kaler purple tu kawasan kampus . so , every weekdays memang aku tak sempat nak celebrate hari malas nie ahh sebab dia . orang panggil tangga nie tangga kejayaan . nampak tak betapa cliche nya nama tu ? tangga kejayaan punn boleh . tapi nak rare sikit , aku panggil dia tangga magic . nak tahu asal aku panggi cemtu ? ada kisah yang tersendiri sebenarnya . . . . . .
.

first time aku guna tangga nie is sejurus sahaja habis Minggu Destini Siswa . 
that is pada 7 june 2013 bersamaan dengan hari Jumaat . 
asal aku rajin sangat nak guna tangga nie time tu ? 
senanya masa tu aku nak tengok jadual kelas . 
maklumlah ,
Isnin dah mula kelas .
nak dijadikan cerita , 
jadual kelas tu terletak kat bangunan fakulti .
nak taknak , 
terpaksa jugak ahh aku guna tangga nie .
masa turun tu okay lagi . 
ambil masa dalam 10 minit je dari kolej kediaman utuk sampai ke bangunan fakulti .
lepas dah tengok jadual bla bla bla . . . .
aku punn nak balik kolej .
and memang kena panjat tangga tu ahh kann .
panjat punya panjat , dalam 20 minit ++ jugak ahh nak sampai atas .
bila aku dah sampai atas , baru aku perasan satu benda .
FUYOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO *heart attack*
tahu pahal aku terkejut tahap monkey tu ?
sebab tangga tu magic gila weyyyy !
tadi masa aku kat bawah , aku tak rasa penat punn .
tapi bila naik je sampai atas , automatic aku rasa penat .
magic gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :o 
i mean , tangga nie memang magic .
sebab apa tau ?
sebab dia boleh buat pengguna pengguna tangga nie keletihan , kepenatan , kelelahan dsb .
magic kann ?

dah ? dah habis dah baca cerita hambar aku tu ? bosan ? sape suruh baca . k , sambung . back to the topic asal .

so tangga tu lah one of the reason aku tak boleh nak having Hari Malas aku during weekday . jadi , secara tak langsung , aku akan menggunakan sepenuhnya kesempatan untuk bermalasan pada weekend . nak tahu cemana flow hari malas aku ? cemnie flow dia .

bangun pagi . waitt , nie memang ayat tipu je nie . during weekend , boleh dikatakan aku takkan jumpa pagi . lepas subuh , aku akan teruskan mimpi sampai tengah hari . mana taknya , malam weekend selalunya memang aku jadi burung hantu . kalau sampai shif aku jadi burung hantu tegar , malam weekend aku akan overnight . lepas subuh baru tido . nampak tak apa motif aku jadi burung hantu ? tahh , aku punn taktahu . bila bangun dah tengah hari . korang akan ingat aku akan shower terus ke ? jawapan dia tak . aku akan bermalas malasan sampai boring . then baru aku shower . 

makan . mesti korang macam ehh diet ke pe Lili nie . macam unbelievable je tak sebut pasal makan sebab selalunya kalau pasal makan nie memang aku ahh nombor satu . kalau nak tahu , kat sini aku akan makan bila aku rasa betu betul perlu . faham maksud aku ? that's mean bila aku rasa lapar tahap kebulur baru aku turun cafe . kenapa macam tu ? one word , malas . cafe dengan bilik aku jauh kod . nak kena turun lif lagi , nak kena turun tangga (bukan tangga magic tu , nie tangg dia rendah je) lagi . dah lah kat cafe tu orang ramai . nampak tak betapa malasnya aku ?

then Hari Malas aku akan terus berlautan dari Sabtu sampai Ahad . then bila Ahad , aku dah gelabah cuak segala sebab ada banyak lagi kerje yang aku perlu buat tapi aku takbuat . buku langsung tak usik . revision tak buat . that moment aku akan berharap supaya ada magic yang boleh buat hari esok adalah weekend . tapi , masa yang dah berlalu takkan berulang kayy .

so conclusion dia , jangan jadi macam aku . takde benefit punn . best ke jadi malas nie ? mula mula memang best , lepas tu korang akan gelabah tahap cipan sebab banyak benda yang tergendala . and here some suggestion untuk elakkan diri dari malas terutamanya pada hujung minggu . korang boleh list out kann semua benda yang korang nak/akan/perlu buat . so that bila korang tengok list list tu , secara tak langsung rasa malas akan sikit sikit beransur hilang . aku nie pandai bagi advise kat orang je , tapi aku sendiri tak buat . k jangan tiru perangai aku kayy . buruk sangat .

last but not least ,
JANGAN BIARKAN HIDUP ANDA DISELUBUNGI MMMMAAALLAAASSSSSSS *whispering*

p/s : aku still berharap tangga magic tu akan bertukar jadi macam benda kat bawah nie . dah lah comel , energy-saving mode pulak tu . mwhehehehehehehehehehehe *bunyi angry bird*




Post a Comment